Konsta meni terassin raput kuperkeikkaa alas. Näytti aika hurjalle. Eipä siinä mitään ehtiny tehä. Olin avannu ulko-oven ku koiraa piti lähtä kakalle viemää ja kävin laittamaan Konstalle kylmiin vaunuihin täkkiä lämmikkeeksi. Sekunnissa ehtii tapahtua paljon. Konsta oli ehtinyt terassin toiseenpäähän ja osoitti pihassamme olevaa autoa, sanoi Mummo! sa sitten mentiin! Hurlumhei pääedeltä ja kyljenkautta ympäri tai jotenkin silleen. Samassa sekunnissa olin itekin paikalla ja ehdin ajatella et kuinkakohan pahasti tässä kävi? Konsta alkoi itkeä, nostin pojan syliin, poika katsoi rappuja ja halusi alas sylistä ja kipitti hiekkalaatikolle. Ilmeisesti siis ei pahempia vaurioita... Äitiin taisi henkisesti sattua enempi...

Kaikissa meissä asuu pieni vahingonilo?
Lenkillä huomasin valtavan savupatsaan peittävän koko tien. Palaakohan siellä talo? Enhää vaa jättäny ite mitää päälle? No, reittimme kulki savusumun halki ja lähestyessämme sitä syykin selvisi. Iäkäs mies poltti risuja yms. tien vieressä. Kyllä alko ärsyttää. Kitkerää savua tuprusi valtavasti kasasta. Mietin että eikös se oo laitonta. Yritin muistella kun lehessä oli loppukesästä juuri tästä lehtienpoltosta, et mitä siin sanottii. En muistanu. Taas tulee valtavat määrät hiilidioksidia, pienhiukkasia yms. sontaa ihan turhaan! Pitäsköhän soittaa poliisille ja kysyy ja samalla voisin ilmottaa tosta. Pitäsköhän huutaa tolle ukolle, et etkö tiiä et toi on laitonta! -aattelin, mutten ollu siitä laittomuudesta niin varma joten jupisin vaan itekseni ja nieleskelin savua. No jos menisin sanomaa ni se kuiteski mut tylyttäis ja sanois et mitä sitte! Minnes ne muualle? Vosin muistuttaa et kaupungilla on paikka just tolle haravointi yms. jätteelle. Mut millä se veis ne?
Kesken mietiskelyni alkoi sireenit ulvoa, kaksi paloautoa ja ambulanssi kaartoivat pillit ja vilkut päällä paikalle. Jes!Jes! Joku on soittanu palokunnan. No, kyllä se niin sankka savu oli, et jos ei tiiä mistä se tuli niin varmasti vois luulla et talo on tulessa! Siitäs sai!-aattelin Mokomaki risunpolttaja! Siitä saatki risuille hintaa aiheettomasta hälyytyksestä!
Savuntulo loppui ku seinää. (Palokunta varmaa sammutti kasan) ja autot aika nopeesti poistui paikalta.
Äkkiä tulin kuitenki katumapäälle. Mies oli iäkäs ja ennenvanhaa risunpoltto oli arkipäivää. Ehkä miun ois kannattanu huikata tien toiselta puolelta varoitus homman laittomuudesta, mutta toisaalta ei se ois auttanu kun paloautot tuli varmaan minuutin päästä. Vahingoniloni vaihtui nopeasti lähes sääliksi. Ikävää saada lasku jos ei tiedä tehneensä väärin. Toisaalta saattoihan mies vain olla välittämättä. No, tuskin polttaa toiste ja ehkä kertoo kavereille kans.